Wat is ZijnsoriŰntatie?

Zijnsoriëntatie betekent letterlijk: je richten op het zijn. Zijnsoriëntatie begint bij het respectvol en zonder oordeel stil staan bij waar je nu bent. Door niet langer te vechten tegen hoe het is, ontstaat rust en ruimte. Door de zachte toon en de niet-veroordelende blik kun je innerlijke waardigheid, wijsheid, kracht en relativeringsvermogen ervaren. Meditatie, visualisatie en andere technieken zijn daarbij zeer effectieve hulpmiddelen.

Zijnsoriëntatie biedt je ademruimte, waardoor je een ‘probleem’ anders beleeft. Het geeft je de rust en de speelruimte om jezelf open en vrij te onderzoeken. Een oplossing biedt zich dan vaak vanzelf aan. Je durft oude patronen los te laten en de deur te openen naar nieuwe onbekende gebieden. Je ontdekt dat je levenslustig en stromend bent en werkelijk kunt doen wat je echt wilt.

Zijnsoriëntatie combineert de oeroude Tibetaanse boeddhistische zienswijzen en meditatietechnieken met de inzichten van de westerse psychologie en psychotherapie. De grondlegger van de visie is Hans Knibbe, die in 1987 de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht heeft opgericht. De school is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen en levendig instituut waar naast training, opleiding en supervisie de toegepaste methodes en inzichten steeds weer worden vernieuwd en verdiept (www.zijnsorientatie.nl).